Engelsk springer spaniel

Springern är en stötande och    apporterande fågelhund, med sitt ursprung i England och tillhör Grupp 8 i Svenska kennelklubbens rasgruppsindelning. Småvilt-och fågeljakt är dess främsta användningsområde, där springer ska ha bra kontakt med jägaren och röra sig i området framför denne, den ska markera viltet och stöta upp det och därefter apportera det döda viltet. Springern är lätt att dressera, den är följsam, den utstrålar energi, vänlighet och arbetslust och vilja att vara till lags, alla dessa karaktäristiska dragen har gjort att den passar väldigt bra för i princip alla hunddiscipliner, som viltspår, lydnad, bruks, agility, freestyle och rallylydnad.

Springern är glad, snäll och vänlig, vilket gör att den mycket väl fungerar som sällskapshund för den aktiva familjen. Den är nyfiken och orädd och med rätt uppfostran fungerar den ihop med både vuxna och barn samt hundar och andra djur.

Springern ska vara symmetrisk, kompakt, stark, glad och aktiv, byggd för uthållighet och rörlighet. Mankhöjden är ca 51 cm. Pälsen är rik och tät och behöver klippas och trimmas regelbundet, vilket inte behöver bli betungande om man håller efter och borstar pälsen varje vecka, man kan lätt lära sig att sköta pälsen själv, åtminstone till vardags, och som belöning har man en ras som inte fäller mycket. Det är en i huvudsak en frisk ras men då det är en badglad hund kan öronen bli ett problem, men detta går relativ lätt att förebygga genom att hålla öronen klippta och trimmade, och alltid torka ur dem efter bad. Vissa ögonsjukdomar förekommer samt höftledsdysplasi, i liten utsträckning, så därför ska alla avelsdjur, för att bli godkända av rasklubben, ögonundersökas och höftledsröntgas.

Springer har sitt specialområde, men det är få raser som man kan delta med i så mycket olika saker med som en springer, rätt behandlad kan den lära sig nästan vad som helst och bli en verkligt lojal hundkamrat.